От 7 до 10 дни може да бъде създадена нужната организация, за да бъдат върнати в класната стая учениците от 1 до 4 клас в тези области, където в момента учебните заведения са затворени. Това обаче може да стане единствено чрез въвеждането на тестове за тях и учителите.

Това се разбра от дискусията по въпроса по време на срещата между президента Румен Радев и служебни министри, на която бяха обсъдени множество проблеми и възможните решения на настоящата криза.

Радев осъзнава риска за кампанията си с мерките, иска яснота

Радев осъзнава риска за кампанията си с мерките, иска яснота

Алтернативите са две - или да се затвори държавата, или да се приложи гъвкав подход

"Децата и техните родители, които прекараха затворени една година, са най-уязвени. Очаквам от правителството да намери мерки, така че да е възможно най-бързо връщане на децата в клас при гарантиране на тяхното здраве", настоя държавният глава.

От своя страна здравният министър Стойчо Кацаров обеща, че въпросът ще продължи да бъде обсъждан активно с експертите. "Ключовата дума е безопасна среда, ако можем да осигурим такава безопасна среда на базата на тестване, можем да върнем децата до 4 клас в училище", каза той. Но подчерта - докато е министър няма да позволи децата в училище да се тестват по стандартния начин чрез бъркане в носа. "Има далеч по-щадящи методи като например тестове под формата на близалка."

Освен това, категорични бяха Кацаров и колегата му от МОН Николай Денков, такива мерки трябва да бъдат осъществени само с разбирането на родители и учителите.

"Ако се постигне съгласие и има съответната организация, от 7 до 10 дни може да се въведе този подход и децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище", добави Кацаров.

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Свободата идвала със зеления сертификат

"Задачата ни е да има максимално присъствено обучение при осигуряването на живота и здравето на учениците и учителите. От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил 3 пъти, а на броят на карантинираните деца - 5 пъти. Всичко това показва, че средата, в която започнахме учебната година, вече се е променила значително", каза от своя страна Денков.

Ако се стигне до решение да се въведе тестуване в училищата, държавната хазна е готова да поеме всички допълнителни разходи, увери финансовият министър Валери Белчев. "Най-важните неща в живота не се купуват пари, а животът, особено този на децата, - е едно от тези най-важни неща. Децата имат право да ходят на училище, не може да са заложник на ситуацията. Министерството на финансите няма да пести нито лев", увери финансист номер едно.