Напълно осъзнавам негативния ефект от въвеждането на новите ковид мерки, особено в дните преди изборите. Но като човек на дълга смятам, че животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Готов съм да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим животът и здравето на българите.

Това каза президентът Румен Радев, който в неделя спешно свика министрите за здравеопазването Стойчо Кацаров, на образованието Николай Денков, на труда и социалната политика Гълъб Донев, на вътрешните работи Бойко Рашков както и шефове на други институции, за да бъдат обсъдена пандемичната ситуация и въведените нови мерки.

"Алтернативите са две - или да се затвори държавата, или да се приложи гъвкав подход, Избрах да подкрепя вашето виждане за въвеждане на зелен сертификат, защото смятам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Всички помним затварянето на градинките, пълното отмиране на социалния и културен живот", добави държавния глава.

И обвини в провала на ваксинационната кампания бившите управляващи от ГЕРБ.

"Осъзнавам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато само 20% от населението са ваксинирани. Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините. Ясно бе, че ситуацията ще бъде използвана от партии и кандидат-президенти, но без да предлагат решения. Защото те броят гласове, а ние броим заболели и починали хора", остър бе Радев.

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

Ще се въведе само с разбирането на родители и учителите

Не спести и критика на собствените си министри - мерките, смята той, били въведени без да се даде достатъчно време на хората за подготовка. Не е била водена и добра комуникация.

"В бъдеще призовавам за компромисни и предсказуеми мерки, които да дадат време на хората, които не четат всеки ден противоепидемичния план, да знаят какво следва. Силно се надявам мерките да сработят и чрез тяхното стриктно спазване да не се стига до ситуацията като в съседите ни от Румъния", призова той.

Държавният глава постави няколко основни задачи на министрите - да се върнат децата в училище възможно най-скоро, да се осигурят наистина безплатни тестове, и да се реши казусът с хората, които са изкарали вируса, но не са били регистрирани в системата, както и да се осъществява реален и ефективен контрол на новите мерки.

Тестовете ще струват най-много 10 лева, обеща Стойчо Кацаров

Тестовете ще струват най-много 10 лева, обеща Стойчо Кацаров

Спешно подписват договори с лабораториите