Последните данни показват, че при това високо ниво на заболеваемост, училищата вече не са безопасно място. Това заяви служебният образователен министър проф. Николай Денков пред БНР.

Той посочи, че два пъти се е увеличила заболеваемостта след началото на учебната година сред децата и младежите. През последната седмица има до 500 деца на ден, които се разболяват от коронавируса. Пет дни по 500 деца - 2500 деца седмично се разболяват от COVID-19 и това създава риск от хоспитализация, отчете Денков.

Учениците в София и общини в 5 области минават онлайн от утре

Учениците в София и общини в 5 области минават онлайн от утре

Без отлагане за предучилищните групи и класовете от I до IV, както е поискал Денков

Служебният министър посочи, че 36% от учителите са ваксинирани и могат да влязат в клас, ако има изискване за зелен сертификат. 20% от учителите са преболедували вируса. Така около 50% от учителите веднага могат да влязат при изискване за зелен сертификат. Това е една от възможностите за безопасност в училищата, каза проф. Денков.

"Докато не се осигури безопасност в училищата, няма как отново да вкараме децата", подчерта той.

По думите му част от учителите и обществото не разбират, че зелен сертификат не означава задължително ваксиниране. "Зеленият сертификат е щадящ и при високите нива на ваксинация всичко като мерки се отменя. Свободата идва с ваксинирането и със зеления сертификат, а не да си правим каквото си искаме и пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине", категоричен бе служебният образователен министър.

Учениците от тъмночервените зони преминават към онлайн обучение от утре

Учениците от тъмночервените зони преминават към онлайн обучение от утре

Маските в клас са задължителни за учениците от 5 до 12 клас

Той подчерта, че кризата изисква непопулярни мерки, като единствената такава, която ни предпазва от пълен локдаун, това е зеленият сертификат.

Денков предупреди, че от 2 седмици вървим към критична ситуация, която налага преминаване към онлайн обучение. Ако трябва да погледнем какво се случи през последните седмици, се вижда, че през високата вълна трябва да променим подхода, настоя Денков.

Той запита къде са сега антиваксърите, за да обяснят защо като не сме ваксинирани не сме като другите европейските държавиТе са виновни за настоящата ситуация към момента, ядоса се Денков.

В заключение той посочи, че няма как да се продължи по същия начин без тестове на децата.

Любомира Николаева-Гломб: Нека затворим учениците последни

Любомира Николаева-Гломб: Нека затворим учениците последни

За да работи една ваксина на популационно ниво, трябва голяма част от населението да бъде ваксинирано