В разгара на четвъртата вълна от COVID Министерство на здравеопазването наложи нови мерки в опит да ограничи заразата. От четвъртък затварят училищата в общините, където 14- дневната заболеваемост надхвърля 750 на 100 000 души, съобщи БТВ.

От днес в тъмночервената зона преминават областите Враца, Ловеч и Пловдив. Рекордьор е област Видин с 979 заболели. Зелен сертификат за образователната система не се изисква.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат

Област Монтана е в тъмночервената зона от една седмица, тогава беше въведен ротационен принцип на обучение. Там болните са 911 на 100 000 души население. В Природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" се обучават близо 500 деца, 7. и 12. клас са били присъствено, останалите ученици от 5, 6, 8, 9, 10, и 11. клас са се обучавали дистанционно.

Директорът на училището обясни, че са имали опит от миналата учебна година и бързо са преминали към ротационното обучение. Нямат проблем и с преминавате в изцяло онлайн режим на обучение. Преподавател каза, че тяхното училище е с най-висок процент ваксинирани учители в областта. Над 50% от педагогическия персонал са със завършен цикъл на ваксинация.

Пернишка област е една от най-засегнатите от заразата в страната. Там болните са 928 на 100 000 население за последните 14 дни. В СУ "Петър Берон" днес е последният присъствен ден. Родителите приемат решението и смятат, че няма друг изход от ситуацията, защото заболеваемостта в областта е много висока. Учителите са на мнение, че ще се справят със ситуацията, защото имат опит с онлайн обучението. По думите ѝ обаче е много важна подкрепата на родителите, за да има резултат.

МЗ решава в понеделник за онлайн обучение на учениците в София

МЗ решава в понеделник за онлайн обучение на учениците в София

Столицата вече влиза в условията по заповедта на здравния министър

Срокът за обучение от разстояние е до 5 ноември. "Това е все едно един карантинен период, две седмици. Надявам се след това отново да бъдем в училище и да продължи присъственият учебен процес", допълни директорът на училището.

Маските в клас са задължителни за учениците от 5 до 12 клас, независимо от заболеваемостта в областта. Детските градини няма да бъдат затваряни.