Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят, съобщи МОН.

Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболеваемост ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда - с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.

Родителите ще имат избор - или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане вкъщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до IV клас присъственото обучение е ключово важно.

МОН: Разумният срок за връщане на децата в училище не е следващата седмица

МОН: Разумният срок за връщане на децата в училище не е следващата седмица

30% от общините са в дистанционна форма на обучение

От МОН не могат да посочат точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.

От вида тест зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

Ще се въведе само с разбирането на родители и учителите

По данни на МЗ досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на зеления сертификат в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36.14%.

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%.

Четири пъти повече заболели от COVID-19 ученици спрямо 17 септември

Четири пъти повече заболели от COVID-19 ученици спрямо 17 септември

МОН ще карантинира випуски, а не цели училища