Заболелите ученици от коронавирус са четири пъти повече от началото на годината, за разлика от учителите, при които процентът на заболеваемост е нараснал два пъти. През последните дни МОН е взело решение, за да не минава цялото училище на дистанционно обучение, при заболеваемост над 10% да се карантинират випуски. За промяната на мерките е изпратено упътване към всички Регионални инспекторати в страната и към директорите на училище. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков след церемония по повод Световния ден на учителя.

"Има плавно нарастване на заболелите в училищата от началото на учебната година. В сравнение с предишната седмица 4 пъти са се увеличили карантинираните деца и два пъти карантинираните учители. В Габрово вече има въведено ротационно присъствие и електронно обучение, ако се наложи такова ще има и на други места в страната, обясни министърът. От първи до 4 клас и предучилищните групи остават присъствено, другите класове по една седмица ротационно, като се сменят в училище. В момента 1.2% са средно за страната карантинираните и учители, и ученици - в различните области има различна заболеваемост, тоест различно отношение и към мерките, смята Денков.

От учениците - 1.21% карантинирани - 4 пъти повече от 17 септември, най-много те са в Перник, най-малко в Смолян. От учителите - 1.1% са карантинирани - на 15 септември са били 0.61%. Най-много са в Монтана - 2.18%, в Плевен най-малко - 0.43%.

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

Очертава се второ COVID плато

654 паралелки и групи са в момента карантинирани, 32 групи в детски градини. Четири училища са затворени изцяло - в село Владо Тричков, в село Света Петка, две училища в Бяла, Русенско, детска градина в село Мокреш, Монтана.

Ваксинацията на педагозите е над 35% с първа и втора игла, след 15 септември има много бавно нарастване, темпът от август се е загубил, уточни министър Денков. От МОН са пуснали писма до директорите - ако искат учители да се ваксинират и да се проведе информационна кампания за ползите от ваксините. Ваксинираните ученици са около 3.7% с две дози.

"Няма нужда от нови мерки, ключовото е да не се влиза в тъмночервена област, защото 30-40% деца не са в клас в този случай", каза още Николай Денков. Той уточни, че няколко области са близо до тъмночервената област, но не уточни кои са те.

Денков: Спорна е идеята за обединение на академичната общност от Герджиков

Денков: Спорна е идеята за обединение на академичната общност от Герджиков

А опитът да се представи като такава кандидатура не е верен