След началото на учебната година има леко увеличение на карантинираните учители и учениците. Очертава се второ плато, малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков на откриването на учебната година в Медицински университет в София днес. По думите му е много е важно да се види следващите две седмици как ще се развият нещата - при лош вариант, ако платото тръгне нагоре, ще се променят мерките чрез стриктно минаване в ротационна среда или дистанционно обучение. Ако се задържи - значи мерките работят, добави Денков.

Повечето университети започват присъствено учебната година

Повечето университети започват присъствено учебната година

В някои университети пък са решили онлайн да бъдат само лекциите

За момента няма причина за промяна на мерките, категоричен е той.

Следят се определени райони, мярката е вдигане на процентите на заболеваемост близо до 10%.

Под 1% са карантинираните учители и ученици, най-много във Велико Търново

Под 1% са карантинираните учители и ученици, най-много във Велико Търново

Ваксинирани са около 32% от учителите и малко над 2% от учениците

211 затворени паралелки са по справка от днес, сред тях и детските градини, най-много във Видин и най-малко във Враца, но процентът е малък, уточни министърът. Той поясни, че заболеваемостта нараства при влизане на потоци хора отвън в района, когато спаднат заболелите в средата около училищата, спада и в тях.

Макар и бавно нараства броят на ваксинираните учители - първа игла имат 35%, в края на юли 28%, след това 32%, постепенно нарастват. Няма цели училища в дистанционно обучение.