С 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове връщат децата в клас.

Решението обяви на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. "Предпоставките и възможностите, за да се върне присъственото обучение се основават на изискването за безопасна среда, което сме приложили във всички други обекти, които имат потенциал за висок епидемичен риск.

Решението за постановление на МС е подписано съвместно от здравния министър Стойчо Кацаров и образователния Николай Денков.

"Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата на училище. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове", коментира министърът.

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

Ще се въведе само с разбирането на родители и учителите

Тестовете са на база слюнка от детето и показват дали то в момента е заразено с корановирус. Министърът на образованието Николай Денков, който присъства, добави, че тестовете ще са първо за децата от 1 до 4 клас, а след това ако мярката даде резултат, ще се въведат и поетапно и за випуските нагоре - 5-7 клас и т.н. Тестовете ще се използват два пъти в седмицата. Ако тестът се позитивира, детето няма да влиза в учебна среда до 14 дни, така ще се предпазят от заразяване други деца и персонала и ще се избяга от карантиниране на други паралелки. От МЗ обещават, че тестовете са напълно щадящи за децата. Те не представляват нито близалка, нито клечка, с която се бърка в носа, вид контейнерче за слюнка, а резултатът излиза до минута. Точността е аналогична за тестовете за възрастни.

Тези тестове няма да се правят от медицински лица, а от учителите в клас, поясни министърът. Той добави, че се предвижда в понеделник и четвъртък част от първия час да отива за правенето на тестовете. Ако се налага, ще се използват и външни лица в помощ, но всяко влизане на такова лице внася и риск.

За учителите по същество ще се изисква зелен сертификат, съобщи Николай Денков. Учителите от 1 до 4 клас трябва да имат зелен сертификат или документ, че са преболедували, обясни обаче Денков. Ако нямат документ, ще бъдат тествани с антигенен тест.

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Свободата идвала със зеления сертификат

МЗ още днес обявява поръчка за закупуване на тестовете, като желанието е те да се осигурят за месец напред за 1-4 клас за посещения в училище, поясни Кацаров. Желанието е още от следващата седмица децата да са в клас, но зависи дали ще се осигурят тестове дотогава, като вероятността е това да се случи понеделник-вторник.

Николай Денков добави, че това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът за заболяване и тежки последствия за децата. Той анализира подхода досега и даде за пример, че в момента има 4 области с над 1000 на 100 000 заболели. Денков потвърди, че мерките са се случили рязко, но са единственият начин за намаляване на заболеваемостта, макар да можело да бъдат взети по-рано.

"Филтър на входа на училище, безопасна среда вътре - който иска си праща децата, който иска си ги държи в къщи, за да се случи този поход, има нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове", коментира още Николай Денков. Тестовете били налице и досега, но родителите не ги използвали.

Министърът на образованието призова учителите да разберат, че няма място за действия, които подриват образователната система, апелира към родителите да се направи следващата стъпка - съгласие за тестване два пъти седмично, ако ученикът не е преболедувал или ваксиниран.

Майки искат отмяна на онлайн обучението в съда

Майки искат отмяна на онлайн обучението в съда

Според тях заповедта е издадена без оглед на заболеваемостта в учебното заведение

Денков също обеща още другата седмица тестовете за децата да са налице и обясни, че се създава организация с директори, синдикални партньори. До няколко дни след първите ученици да се стартира поетапно със следващите випуски от 5-7 клас, уточни той.

Пламена Николова от Национална мрежа за децата присъства на срещата и обясни, че организацията приветства мерките на МЗ.

Ситуацията към момента:

Капацитетът на интензивните легла за лечение на коронавирус в страната е близо до изчерпване, разкриват се нови, отделения в болниците се преструктурират за сметка на лечение на други пациенти, обясни в заключение Стойчо Кацаров.

Той коментира още, че системата за издаване на зелен сертификат е имала проблем, но в момента работи. Ние сме в безпрецедентна ситуация, обществото се намира под голяма заплаха, да се спазват мерките, апелира той.

Припомняме, че към дата 25 октомври 6 912 души с диагноза COVID-19 се лекуват в здравните заведения, като от тях 299 са били хоспитализирани в неделния ден. В интензивните отделения са настанени 600 пациенти.

Още 6 клиники във ВМА стават COVID-зони

Още 6 клиники във ВМА стават COVID-зони

Създадена е специална организация за прием на пациентите