Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото връчване на наградите на 27-ия Национален конкурс "Учител на годината", на което връчи наградите в направление "Природо-математическо".

Радев обясни, че водещите теми в обществения и политически дебат са ценностите, националните цели и идеали, гарантирането на нашия суверенитет, оцеляването ни и просперитетът ни като нация. Години наред се търси ключът за разрешаването им като въпроси. Години наред обаче темите се подминават и не се намира решение на тях, разкритикува държавният глава.

Синдикат "Образование": Учителските заплати остават обидно ниски

Синдикат "Образование": Учителските заплати остават обидно ниски

Трябва промяна на отношението към учителите от страна на институциите и обществото

"Можем ли да говорим за национално единение, ако няма какво да обединява децата ни от най-ранна детска възраст, ако те не се възпитават", каза Румен Радев.

Той посочи, че въпросът е дали има високо подготвени учители и компетентни педагози и хора, които са влюбени в своята професия, с която да достигат до съзнанието и сърцето на учениците си.

Радев се надява, че МОН ще разтовари учителите още повече от бюрокрацията, за да може да имат повече време за учениците си. Румен Радев пожела здраве, успехи и вдъхновение на всички учители.

България е по-бюрократична от ЕС, предупреди бизнесът

България е по-бюрократична от ЕС, предупреди бизнесът

Прекалените проверки не били гаранция за добре свършена работата

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че 27 години в присъствието на толкова много значими личности - министри, минали през МОН от 1990 до днешна дата, в присъствието на толкова много научни преподаватели от университетите и в присъствието на най-добрите учители в България, днес отново се показва пред обществото българският учител. "Синдикатът на българските учители показва на българското общество какви учители има България, какви ученици и млади хора има България, колко е перспективно развитието на родината ни и как българските учители пазят културата, нравите, обичаите, родна, социална, културна и историческа памет. Без българския учител не може да се развива едно обществото", подчерта Такева.

Синдикат "Образование": Може би е моментът да затворим училищата и да излезем на улиците

Синдикат "Образование": Може би е моментът да затворим училищата и да излезем на улиците

Спекулиране със сметките за заплатите на учителите намалило обещаното увеличение

Тя посочи, че учителите са тези, които създават бъдещето на България. България има нужда от нови просветители, защото обществените процеси, промените в света се променят толкова бързо, че ние, българските учители, българските просветители, трябва винаги да изпреварваме времето, каза Янка Такева.

Тя увери, че българският учител е изключително иновативен и креативен. Янка Такева обаче е недоволна защо не е интегрирана в образователната система възпитателните задачи, които са толкова важни за развитието на човека като личност, на отношението към род, родина и държава. Защо се забрави хуманистичната част на образованието, запита Такева. И добави - образователната система винаги е давала всичко нужно и потребно за държавата.