Политиците не винаги са се вслушвали в бизнеса. Това каза Стоян Ставрев, Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), на среща с депутати от подкомисията за контрол на европейските фондове в Народното събрание. Най-важно е да излезем с някакви поуки от кохезионната политика, подчерта той.

Много може да се каже за изминалия програмен период, по думите му. Според него е бил много труден програмен период. Не се усвоиха всички средства, каза Ставрев. Прекалено многото проверки не са гаранция, че се върши добре работата, по думите му. Това, което ни се причинява тук, никъде не си го причиняват на бизнеса, заяви Ставрев.

Зърнести импресии

Зърнести импресии

А на върха на всичко се възвисява вездесъщата бюрокрация под гротескната маска на демокрацията, в която вече никой не вярва. Да живее победилият комунизъм!

Държавата не защитава бизнеса, според него. Очевидно проспиваме процесите, които ни правят второ качество бизнес, смята той й отчете, че сами си правим проблемите. Да, Европа е бюрократична, но ние сме по-бюрократични от нея, подчерта Стоян Ставрев. За пример той даде ковид кризата, когато се оказало, че се заложили критерии, които нямало как в пандемията да се покрият. Работодателите се оплакаха и от тежките финансови корекции.

Станислав Попдончев от Българската стопанска камара (БСК) се оплака от липса на достатъчна комуникация с властта за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Бизнесът има нужда от фокус върху индустриализацията, обясни той. Според него трябва да се намали административната тежест, а работодателите искат и предвидима данъчна среда. Важно е да се фокусиране не върху проверките, а върху износът, призова той. БСК настоя за опростяване на процедурите и намаляване на административната тежест. Камарата настоява и за подобряване на инфраструктурата.

ПП-ДБ искат ударно да се придвижи второто плащане по ПВУ

ПП-ДБ искат ударно да се придвижи второто плащане по ПВУ

Народните представители да приемат общо 4 мерки