За всички специалности на Русенски университет оценките от двата задължителни държавни зрелостни изпита ще се признават като съответстващи на конкурсните изпити в предстоящата кандидатстудентска кампания. Това гласи решение на Академичния съвет на университета.

За оценка от съответстващ конкурсен изпит ще се признава и допълнително положен по желание на ученика зрелостен изпит по един от следните учебни предмети: математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, биология и здравно образование, и английски, немски или френски език. Ако кандидатът се яви и на конкурсен изпит, при образуването на състезателния му бал ще се зачита по-високата оценка.

Друга промяна въвежда решението на Академичния съвет да бъдат признавани положените конкурсни изпити в други университети при условие, че висшето училище - държавно или частно - е акредитирано.

Вече е утвърден и график за провеждане на предварителните конкурсни изпити в градовете Русе, Силистра, Разград и Монтана: по български език-тест на 10 май; по математика-тест на 11 май.

Таксите за тези изпити са в съответствие с определените от Министерския съвет - 25 лв. за явяване на 1 изпит, и 40 лв. за явяване на двата изпита. Заявките за полагане на предварителните изпити ще се приемат от 21 април до 7 май 2008 г.

Русенският университет ще организира и специална работна среща с директорите на училищата в Област Русе, тъй като постоянно има интерес от страна на средното образование, на ученици и на техни родители.