За незабавно увеличаване с 20% на работната заплата на учителите настояват от синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа", заявиха участниците в IX-та редовна отчетно - изборна конференция.

Синдикатите в образованието се безпокоят от липсата на политика по доходите в системата на образованието и изключително унизителното ниско заплащане на педагогическия труд.

"Заставаме твърдо зад справедливите искания на колегията за достойно заплащане на нашия труд, защото ние отглеждаме и подготвяме бъдещето на България - мисия трудна, отговорна и от изключителна важност. Недопустимо е трудещите се на просветното поле да дотират държавата, изпаднала в дълбока икономическа криза, за която те не са виновни", се казва в обръщение, изпратено от синдиката до медиите.

"Отговорността е политическа. Не може държавата да си позволи повече за образованието да работят "високо квалифицирани работещи бедни", осветляват отговорността на управниците ни експертите в образованието.

Според тях, неглижирането на проблема вече доведе до огромни проблеми в системата. "Перспективата на България да бъде модерна, образована и да отговори на предизвикателствата и динамиката на новото време и заемането на  достойно място в света, се отлага в необозримо бъдеще", констатират от синдиката.

Според тяхq в момента държавата може да си позволи исканото от нас 20% увеличение на работните заплати на учителите, отчитайки допълнителните приходи в републиканския бюджет в размер на 350 млн. лв. поради по-добра събираемост на приходите.

"Съзнаваме, че във всички сфери на нашето общество има необходимост от специално внимание, но отношението към образованието би следвало да е преференциална грижа на всички, защото е залог за бъдещето на страната.  За да ни има утре, трябва да се направи нещо днес", се казва в обръщението до медиите.