Правителството отпусна 20 милиона лева за изграждане и оборудване на модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката, съобщиха от Министерския съвет.

Парите ще получат 113 държавни и общински училища, обяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. За големите училища е предвидено максималното финансиране до 300 000 лева, а за по-малките - до 50 000 лева.

Започва приемът на проекти за изграждане на STEM среда в училище

Започва приемът на проекти за изграждане на STEM среда в училище

Ще се финансират проекти в две категории: голяма и малка

През 2020 г. бяха дадени 20 млн. лева за 153 училища за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети - "Изграждане на училищна STEM среда".

STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

45 училища във Варна получават компютри за учители и ученици

45 училища във Варна получават компютри за учители и ученици

Те ще помогнат на 518 ученици и 130 учители

По думите му благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

Основното училище "Христо Ботев" в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца е едно то тези училища с одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.