С 25 % е намалял броят на кандидат-студентите през последните 6 години. Това обяви зам.-министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БНР. Денков смята, че е нужно преструктуриране на системата с големия брой университети. Той подчерта обаче, че сегашният екип на просветното министерство не бил привърженик на системното им сливане и затваряне.

Николай Денков обясни, че едно административно сливане води до много сериозни проблеми вътре в комбинираните висши училища. Никой не гарантирал, че качеството ще се повиши.

Просветното министерство давало шанс на всички висши училища да се преструктурират по ясно изчистени критерии и правила. Това трябвало да стане на базата на вътрешни решения, така че да бъде най-добре за всички във висшето учебно заведение.

Заместникът на Кунева е категоричен, че при по-малък брой кандидат-студенти специалностите ще трябва да бъдат намалени. Професионалните направления също ще трябва да бъдат намалени. Денков обясни, че това означава, че висшето училище трябва да избере как и в кои направления иска да се развие. Субсидията щяла да зависи от качеството на обучението. Зам.-министърът предупреди, че няма нужда да се съпротивляват, при положение, че нямат да има средства за нещо некачествено.