За нас, българите, началото на новата учебна година е важно събитие, а образованието на децата е било и ще бъде осъзната ценност за целия народ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на новата учебна година в Природо-математическата гимназия /ПМГ/ "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград, съобщи БТА.

Именно тази гимназия е завършил държавният глава с отличие през 1982 г., когато заема и първо място на национално състезание по програмиране.

Росен Плевнелиев бе топло посрещнат от директорът на ПМГ Татяна Ядкова, от учителите и учениците. Той сърдечно поздрави и свои учители, дошли на тържеството по случай първия учебен ден. Сред учителите-ветерани бе и майката на президента Славка Плевнелиева, която е учителка по математика.

По традиция българският народ отново пристъпва към прага на своето училище, каза в приветствието си президентът след тържествения водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим. За нас, българите, началото на новата учебна година е важно събитие. Образованието на децата е било и ще бъде осъзната ценност за целия народ. Мъртва е безкнижната душа - такъв завет ни е оставил Свети Константин Кирил Философ преди повече от 1150 години, припомни Росен Плевнелиев.

Днес, поколение след поколение, ние не забравяме мъдростта на първоучителите. И аз съм сигурен, че вие, младите хора, ще я предавате на следващите поколения, добави президентът.

Росен Плевнелиев сподели с присъстващите своя дълбок трепет и огромна благодарност от предоставената възможност да открие днес в любимото си училище новата учебна година. "За всички, завършили ПМГ "Акад. Сергей Корольов", обучението тук е в основата на това, което постигат като хора, като личности, като специалисти, отбеляза президентът.

Използвам случая, за да отправя поклон и благодарност към колективното постижение на ПМГ, дълбок поклон и благодарност към учителите, към бившите и настоящи преподаватели, отдали се на благородната мисия на най-благородната професия - да възпитават и да образоват децата на България", каза още той.

"Личният успех е важен и аз го пожелавам на всеки един от вас, но не по-малко важен е и колективният успех, колективното усилие, общият успех на всички българи - да си подредим държавата, да модернизираме, да просперираме, да живеем достойно като добри хора заедно", призова Росен Плевнелиев.

Президентът връчи национална диплома номер 1 - най-престижната награда на Министерството на образованието и науката на ученика от Випуск-2014 Ивайло Димитров. Младежът е участник и лауреат в три международни олимпиади в Япония, САЩ и Индия.

След първия училищен звънец държавният глава разгледа училището, влезе и в новите компютърни кабинети. По-късно Плевнелиев разговаря с ръководството и учителите от гимназията.