Правителството прие Плана за действие до 2024 г. в образованието.

Той е част от Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021-2030).

С приемането на документа се изпълнява и ангажиментът на страната по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Отбелязва се, че планът за действие трябва да доведе до подобряване на качеството и приложимостта на образованието, на комплексната образователна реформа, до засилване и изграждането на уменията и ключовите компетентности сред децата и учениците.

Предвижда се да се повишат интересът и мотивацията за учене, ангажираността на всички в образователния процес, нивото на придобитите умения, адаптивността към околната среда и пазара на труда, както и да се ускори приобщаване на всяко дете и ученик в образователния процес.

 Високо оборудване за 28 гимназии, стават центрове за постижения

Високо оборудване за 28 гимназии, стават центрове за постижения

Училищата са избрани като стратегически водещи гимназии в съответните професионални направления

Заложени са дейности по различните приоритетни области на Стратегическата рамка, срокове за изпълнението им, предвидени са източници на финансиране, както и индикатори за проследяване и анализ на изпълнението. Тези дейности ще реализират заложените в Стратегическата рамка цели и мерки, които обхващат всички значими предизвикателства в системата на образованието и обучението като: ранното детско развитие, насърчаването на компетентности и таланти, квалификацията на мотивирани и креативни учители, израждането на сплотени училищни общности и системната работа с родителите, ефективното включване, трайното приобщаване и образователната интеграция, въвеждането на образователни иновации, дигиталната трансформация и устойчивото развитие, реализацията в професиите на настоящето и бъдещето, ученето през целия живот, ефикасното управление.

Изпълнението на заложените дейности ще се финансира със средства от държавния бюджет, както и от структурните фондове, от програмите за директно финансиране от Европейския съюз и от други донорски програми и механизми.

Планът е разработен от експерти от Министерството на образованието и науката и от външни експерти с квалификация в областта на образованието.

Правителството отпуска над 7 млн. за образованието

Правителството отпуска над 7 млн. за образованието

Те се отпускат за иновации, спорт и култура, както и за екскурзии