Частично ще се преструктурира план-приемът на студенти в държавните висши училища за следващата академична година, за да се отговори на търсенето на пазара на труда.

През последните два дни, МОН е успяло да договори с висшите училища в страната да се разкрият допълнителни 125 места за специалности от професионално направление "Информатика и компютърни науки". За сметка на това ще бъде намален приемът по професионални направления, "Психология" (с 5%), "Администрация и управление" (с 6%) и "Икономика" (с 2%).

Повече промени към този момент обаче няма как да бъдат направени, обясняват от МОН, заради напредналия етап на кандидат-студентската кампания и факта, че висшите училища вече са направили разпределение на бройките по специалности.

Освен това на 5 юни е приключило и едномесечното общественото обсъждане на проекта, като не са постъпили предложения и възражения за броя на приеманите студенти и за разпределението им по професионални направления.

Бизнесът притеснен, че МОН иска студенти психолози и чиновници

Бизнесът притеснен, че МОН иска студенти психолози и чиновници

Увеличава се приема по специалности, за които не се търсят специалисти

През тази година е заложено и цялостно увеличение на местата за студенти през следващата учебна година, което е в резултат от анализ на комплекс от обстоятелства. Едно от тях е по-големият брой на завършващите средни училища - с 2 240 повече в сравнение с миналата година. Взети са предвид и броят на приетите студенти през миналата година по професионални направления, писма от потребители на кадри на регионално ниво, заявки от Министерство на здравеопазването по отношение на специалности от регулираните професии от професионални направления "Здравни грижи" и "Обществено здраве" като специалностите "Медицинска сестра", "Акушерка" и "Управление на здравните грижи", както и заявки на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи за професионални направления "Военно дело" и "Национална сигурност".

При преразпределението са използвани данни от Рейтинговата система на висшите училища в България за съответните професионални направления по отношение на процента на работещите на позиция, изискваща висше образование, или заемащи длъжност по призвание.

Предстои план-приемът да бъде предложен за одобрение от Министерски съвет.