Вариант номер 1беше изтеглен на националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците.

Тази година тестът се провежда заедно с изпита за кандидатстване в гимназиите.

На матурата по БЕЛ се явяват над 62 000 седмокласници.

Министърът на образованието Сергей Игнатов пожела успех на всички ученици. Той посочи, че само 5 души знаят вариантите за теста.

Тестът, на който отговаряха учениците, може да видите тук.

Игнатов допълни, че все още не е уволнен човекът, който е изнесъл варианта за матурата за БЕЛ, като причината е, че разследването продължава и се очаква окончателния доклад на ГДБОП.

Той уточни, че резултатите от матурите по БЕЛ на практика са готови, но ще бъдат оповестени следващата сряда сряда, тъй како точките трябва да се превърнат в оценки и е необходимо техническо време.

Припомняме, след провеждането на първата матура гръмна скандал, че подготвените за изпита теми са се знаели предварително от някои зрелостници. Впоследствие беше задържан главния счетоводител в Центъра за интеграция към МОМН.

Днешният изпит се състои от два модула.

Първият, на който ще се явят всички седмокласници, е за националното външно оценяване. Той представлява тест от 25 въпроса, някои с избираем отговор от четири възможни, други с кратък свободен отговор. Времето за работа е 60 минути. Максималният брой точки е 65.

Вторият модул представлява преразказ върху неизучаван текст с определена задача. Учениците ще разполагат с 90 минути за работа. Изтеглената тема е разказът "Вида" на Иван Джуренов.

Максималният брой точки за този модул е 35.

Учениците, които покрият само първия модул от теста, т.е. без да пишат по темата, ще имат право да кандидатстват след 7 клас, но имат много по-ниска оценка и съответно по-нисък бал.

Точките, които ще получи всеки ученик на външното оценяване могат да се използват за класиране и участие в приемните изпити след 7 клас, но са приравнени към скала от 100 точки, обясни зам.-министърът Милка Коджабашиева.

Ако един ученик има 50 точки на националното външно оценяване, ще има една оценка спрямо скалата от 65 точки за външното оценяване, но за приема след 7 клас оценката ще бъде много по-ниска спрямо скалата от 100 точки за кандидатстване.

Ако участват в класирането след 7 клас, учениците реално ще имат по две оценки. Ученикът трябва да заяви желанието си да кандидатства след 7 клас, след като излязат резултатите от изпита.

На 11 юни ще излязат резултатитеот външното оценяване, а на 14 юни - класирането, посочи още Коджабашиева.