Огромна празнична програма е подготвил Софийският университет по случай своята 120 годишнина. Честванията, които вече започнаха в някои от звената на университета, ще продължат до края на месец ноември.

Кулминацията им ще се състои на 24 и 25 ноември, когато през София ще премине тържественото шествие по случай годишнината на университета, което ще завърши отново в СУ с празнична програма на няколко музикални сцени. На 25 ноември ще бъде открита мемориална плоча на седмината основатели на СУ, заедно с посланиците на страните, в които те са учили.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев определи честванията като „празник на българския интелект".

Във връзка с годишнината ще бъде създаден и клуб на възпитаниците, както и специална система за дарения на университета.

В рамките на научно-образователната програма по повод 120 години СУ ще бъде връчена и голямата научна награда „Софийски университет". Тя ще се дава веднъж на две години на учен, с големи постижения в областта на своята наука.

Освен морално признание, той ще получи и парична награда в размер на 10 000 лв., която обаче трябва да раздели със свой „следовник" - млад научен работник, който е работил заедно с него.

Ректорът на Софийския университет обеща всеки месец да дава видеоотчети за своята дейност, за да може да се постигне максимална прозрачност на работата на ръководството на СУ. Отчетите ще бъдат публикувани на интернет страницата на университета.