След около два часа заседание по горещата тема за средното образование между ръководството на министерството на образованието и науката и учителските синдикати и работодателски организации стана ясно, че сближаване на позициите няма.

Заместник-министърът Мукаддес Налбант съобщи на журналистите, че новини няма и преговорите ще продължат на 5 септември. Тя отказа да коментира какви искания са отправили синдикатите и обясни, че в залата при журналистите се явяват само представителите на министерството, тъй като синдикалистите не желаели да правят изявления.

Г-жа Налбант съобщи, че на срещата били нахвърляни идеи за осигуряване на социален пакет за работещите в средното образование. Сред предложенията били апортиране на имот на министерството, който да се превърне в санаториум за учители и да се управлява съвместно със социалните партньори. Но до обсъждане на конкретни имоти не се е стигало. Говорело се още за въвеждане на ваучери, с които учителите да си купуват литература, а също и за възможностите учителите да ползват интернет при преференциални условия.

След пресконференцията на зам.-министърката на в министерството се състоя и брифинг на синдикалистите, участвали в срещата. Те са категорични - настояват за увеличаване на дела от БВП, отделян за образование и 100% увеличение на учителските заплати. Учителските синдикати настояват за образованието да се отделя не по-малко от 5% от БВП и завиха, че ако в бюджет' 2008 не са предвидени средства за 100% увеличение на заплатите ще предприемат съответни действия и може да се стигне до неоткриване на учебната година на 15 септември.

Те казаха, че са заявили на министъра, че единния стачен комитет не е снел исканията си и че първият учебен ден ще е началото на протестите. Техните очаквания са до 15 септември да им бъде представена макрорамката за 2008 г. и в нея да бъдат предвидени необходимите пари за 100% увеличение на учителските заплати.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че към момента по изчисление на синдикатите системата на образованието е реализирана 54 млн. лв. икономии, които могат да бъдат дадени за увеличение на заплатите в средното образование. Такова искане са отправили към министъра.

Такева каза още, че са започнали заплахи срещу учители и директори на училища и им се упражнява натиск да не участват в протестни действия. Като такъв пример тя посочи Добрич. На някои учители и инициативни комитети им се плаща, за да всяват разнобой сред педагогическата колегия, съобщи още Таякева.

Тя каза, че синдикатите имат сведения, че партийни функционери заплашват учители, че ако стачкуват нормативът им щял да стане 1000 часа и коментира, че при 1000 часа норматив не би могло да се очаква качествено образование в България.

Такева съобщи, че партийните функционери били от тройната коалиция, но повече не конкретизира. Към момента има стачни комитети навсякъде в страната, които се координират от Национален стачен комитет, няма учебно заведение и няма община, където да не са сформирани стачни комитети, казаха синдикалистите.