Вариант II беше изтеглен за изпита на седмокласниците днес. Вариантът за националното външно оценяване по български език и литература беше изтеглен в Министерството на образованието и науката в присъствието на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Журналист определен чрез жребий тегли изпитния вариант.

Малката матура започна в 10:00 часа. Учениците трябваше да бъдат в училищата в 9:30 часа.

Очаква се на изпита да се явят 57 129 седмокласници в цялата страна. Национално външно оценяване се състои от два модула.

Матурите започнаха

Матурите започнаха

За зрелостниците изтеглиха вариант 24

Първият модул на изпита е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

За учениците със специални образователни потребности има предвидено допълнително време за работа, съобщиха от образователното ведомство.

Авторът и творбата за интерпретативното съчинение или есе ще бъдат обявени в 12.00 часа. Тогава се очаква да бъде обявен и авторът на текста за преразказ и дидактическата задача за седмокласниците.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни 2018 г., а резултатите от държавните зрелостни изпити - до 13 юни 2018 г.