Депутатите промениха статута на професионалните училища с окончателно приетите промени на Закона за професионалното образование и обучение. Децата, навършили 16 години, имат повече възможности за професионално образование и обучение.

Въвеждат се и нови възможности за придобиване на професионална квалификация във връзка с новата структура на средната степен на образование - първи и втори гимназиален етап.

Според промените в Закона, се урежда статутът на дейността на професионалните колежи, които с приемането на закона вече не са част от училищната система. Нов момент е разширяване на правомощията на министъра на образованието и науката за поддържането на публичен регистър на професионалните колежи. Контролът върху тяхната дейност също ще бъде от министъра.

С промените в Закона за професионалното образование, приети от парламента, зрелостниците ще държат два държавни изпита - по български език и по професия. Според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов, те ще бъдат по-подготвени за пазара на труда.

Повече часове по практическа подготовка за сметка на теорията ще имат учениците. Така младежите ще могат реално да си служат с оборудване и ще имат шанс да развиват професионални умения още докато учат. С промените силно се застъпва дуалното обучение, което ще даде възможност на учениците още в училище да се запознаят с реалната работна среда.

България си е поставила за цел да намали преждевременно напускащите средно образование у нас от 13,4 на сто през 2015-а до 11 на сто през 2020-а година, според анализ на „Евростат“ за целите на "Стратегия 2020".