Учителският събор има за цел да повдигне духа на армията от учители. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на билц контрола на заседание на ресорната парламентарна.

Екипът на просветния министър Меглена Кунева е направил проучване, което установило, че първият учителски събор е бил през 1898 г. „Аз не знам дали тогава българското общество е било по-богато, но са решили, че могат да направят този знак към онези хора, на които разчитат да повдигат духа на учителството. Няма как да се води тази учителска армия напред, ако няма дух”, аргументира се министър Кунева.

Тя изтъкна, че никой не е попитал и това е било правилно колко е струвало шествието по време на традиционния Гергьовски парад на Българската армия.

„Извинявайте, българските учители по-малко ли заслужават?”, апострофира министър Кунева. По думите й с въпросните 100 хиляди лева, които ще бъдат разходвани от бюджета за учителския събор (планиран за този месец в столичната Арена Армеец, б.р.), разпределени за всеки един учител е по-малко от един лев.

Мога ли с тези 100 хиляди лева да направя за всеки един учител по нещо – да мога да му дам малко по-малко от един лев на всеки. Затова искам да отбележа оптимистичното начало на историята на българското образование, която с всеки нов закон се пише”, заяви просветният министър.

Още веднъж тя изтъкна пред народните представители фактът, че няма опозиция на образованието и на просветата. По думите й, след като едно нещо може да бъде направено за храбрата Българска войска - то може да бъде направено и за храброто съсловие на българските учители.

„Това е събор – ние сме там, за да повдигнем духа си един на друг, да дадем сигнал за единство, за да може тази нация, в присъствието на народното представителство и всички български институции да отдадат дължимото и да кажат: "Учителят е в центъра на нашите усилия”, категорична бе Кунева.  

След въпроса за учителския събор последва въпрос и за професионалното образование. Народният представител Стоян Мирчев от БСП заяви шеговито, обръщайки се към министъра на образованието: „Усещам, че имате готовност у вас да поемете и Министерство на отбраната”. След това той отсече, че всеки ден в сектора има скандали, а правителството като цяло нямало цялостна стратегия за развитие на икономиката ни.

Министър Кунева контрира, че не приема чувството му за хумор и изтъкна, че най-много загинали войници от времето между Първата и Втората световна война. Те са именно учители. Те са били грамотните и те са водили Българската войска, заяви Кунева.

Тя постави въпроса за необходимостта от паметник на българските учители така, както има паметник на загиналите лекари в Докторската градина. Министър Кунева коментира, че ще вземе 100% мерки, за да няма скандали и уточни, че мерките, взети за матурите, са дали своите резултати, които се доказват и отчетливо по-ниските резултати на учениците по време на държавните зрелостни изпити по български език и литература.