Швейцарска програма за научен обмен стимулира развитието на изследователска дейност у нас.
Това стана ясно от информационна среща в Софийския университет. Директорът на Агенция "Образование" Григор Пожанов поясни, че проектът е възможен благодарение на подписано през 2010 г. рамково споразумение са международен обмен и развитие.

Од Пактон - ръководител на програмата Sciex, съобщи, че става въпрос за насърчаване на изследователски екипи от 10-те нови страни членки на ЕС, сред които е и България. Проектът обхваща всички научни области и предоставя на млади специалисти възможността да извършват своите изследвания в швейцарски изследователски институции.

Инициативата ще насърчи изграждането на устойчиво изследователско партньорство между двете страни, което ще развие научен капацитет и ще насърчи изследователския капацитет и напредък. Сред предвидените цели на програмата е и намаляване на икономическите и социалните различия в Европа.

Подкрепянето на млади изследователи, които да ръководят свои собствени проекти, би стимулирало развитие на лична кариера и лидерски умения, смята Пактон.
Достъпът до съвременни изследователски инфраструктури също е голямо предимство за желаещите да участват в обмена.

Изследователските стипендии са за срок от 6 и 18 месеца за пост-докторски специализации и 24 месеца за докторанти. Те се предоставят за насърчаване на млади изследователи, които имат за цел да придобият докторска степен или да провеждат проучвания след получаването й. Средствата, отпускани за всеки шестмесечен период, ще бъдат в размер на 25 000 швейцарски франка за първата година и 27 500 за втората за един докторант, а постдокторантската стипендия е 40 000 франка.

Покриват се пътните разходи между изпращащата страна и Швейцария, вътрешни транспортни разходи, както и участието в конференции и разходи за публикации. На приетите участници в програмата се дават двама ментори - по един от всяка от двете страни, които поемат ангажимента да напътстват младите изследователи в научните им проекти.

Програмата Sciex е активна за периода 2011 - 2016 година, като последният срок за подаване на кандидатури е 1 октомври 2014 г. На сайта на проекта sciex.ch има пълен списък от необходимите документи за заявка за участие, както и инструкции за допълнителните условия.
За момента България вече е изпратила четирима свои специализанти в Швейцария, а в момента се разглеждат още три нови кандидатури. Всеки кандидат ще бъде оценяван двустранно - веднъж от български учени в избраната от него сфера на развитие и втори път от швейцарски специалисти.