Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за 150% ръст на учителските заплати, като се надява това да стане факт при следващото редовно правителство. Това зави председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров, цитиран от БНР.

По думите му в срок от 5 г. парите за образование трябва да нараснат до 6 на сто от брутния вътрешен продукт. Според него увеличението на учителските заплати трябва да бъде регламентирано със Закона за училищното и предучилищното образование.

В момента макар да имаме една договореност в колективния трудов договор за 125% средна брутна работна заплата, нашите изчисления показват, че в момента сме на 110% - на учителите, на другите работещи е доста по-ниска, подчерта Петров.

Той посочи, че средствата за образование са били намалени тази година. Синдикалистът заяви, че европейските пари, които в момента главно се използват за STEM центрове, не би трябвало да се калкулират към бюджета за образование в България.

От "Подкрепа" искат и други промени в системата на средното образование като промяна в качествената структура на образованието, олекотяване и прецизиране на трудността и възможност за повече практически упражнения за по-добри резултати.

Синдикат "Образование": Учителските заплати остават обидно ниски

Синдикат "Образование": Учителските заплати остават обидно ниски

Трябва промяна на отношението към учителите от страна на институциите и обществото