Най-големите проблеми в образователната сфера в момента са намаляването на учениците и закриването на училища.

Това заяви Юлиян Петров - секретар на националния изпълнителен съвет на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", цитиран от БНР.  

Всяко училище с по-малко от 300 ученици се счита заплашено от закриване, посочи той. По думите му, идеята обучението и особено възпитанието на децата да се извършват в мега-училища с повече от 1500-2000 ученици не е най-добрият вариант за образователната система у нас.

Колкото по-малко училища се закриват, толкова по-добре, защото учебните заведения може да станат нужни при увеличената раждаемост в България, е категоричен Петров

Според него в момента се прилагат различни критерии за закриване на учебни звена, защото това зависи от лобитата, които имат политическите партии в различните области на страната.

Секретарят на изпълнителния съвет на синдиката коментира още, че практиката показва, че ДПС има най-силно лоби и затова в районите с неговия електорат има най-малко закрити училища.

.Проблемите с дисциплината и с обхвата на децата в училище са най-важни по отношение на законодателните норми в новия проектозакон за образованието, допълни той. Петров уточни, че предложенията на КТ "Подкрепа" не са взети предвид за промени в проекта.