Часове, след като всички решиха, че синдикати и управляващи са постигнали съгласие, се оказа, че има недоразумение.

Първо учителите на поредния протестен митинг реагираха остро на цифрата 650 лв. средна брутна заплата към 1 юли 2008 година, а по-късно синдикалистите Янка Такева и Крум Крумом заявиха че не са разбрали правилно на сутрешната среща при премиера Сергей Станишев предложената им оферта от правителството.

„Ябълката на раздора" този път е в уточнението кой получава това увеличение - учителите от среден курс, или целият непедагогически персонал.

В момента средната брутна заплата на учителите е 444 лв., а за сектор образование като цяло тя е 375 лв.
Това означава, че предложеното днес увеличение би било 46 на сто, а ако се отнася за целия сектор достига 73 на сто.

След срещата с премиера синдикалните структури в страната загряха телефоните ни с обаждания, че са недоволни от ниския договорен процент, каза Крум Крумов пред депутатите на комисията.

Крум Крумов и Янка Такева съобщиха, че ще настояват за 789 лв. средна брутна учителска заплата към 1 юли 2008 година и към същата дата за заплата от 427 лв. за непедагогическия персонал.

Припомняме обаче
"Обединихме се около разбирането, че трябва да започне увеличение на заплатите, за да се достигне минимум 650 лв. средна заплата за педагогическите кадри и със същия процент увеличение на заплатите за непедагоческия персонал"
            синдикати след срещата с премиера

Ако се оспорва вариантът от сутринта, значи се връщаме крачка назад, но преговорите продължават, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров от своя страна коментира пред журналисти, че няма споразумение, докато параметрите му не бъдат одобрени от преговарящите страни.

Той съобщи, че утре от 16.30 ч. ще има среща на министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски с представители на 28-те регионални стачни комитета на синдикатите в образованието.
Срещата ще бъде в централата на КТ "Подкрепа" на пл. "Гарибалди".

По думите на Никифоров 650 лв. средна брутна работна заплата за учителите е ниска. Той посочи, че на днешния митинг учителите категорично са заявили, че това са минимални доходи.

В отговор на въпрос Никифоров каза, че учителите ще влязат в класните стаи, когато се постигне стачно споразумение.

На поредния митинг протестиращите учители освиркаха договореното брутно възнаграждение от 650 лв..

Митингът премина с много страсти, след като синдикатите подробно обясниха докъде са стигнали преговорите и казаха цифрата, която дойде от преговорите днес - 650 лв. Тази сума беше освиркана от протестиращите.

От стачния комитет казаха, че това не е реалната цифра.

На площад „Независимост" настанаха спорове и обяснения, че 650 лв. не е сумата, която реално ще получават учителите.

Преподавателите се обърнаха към представителите на синдикатите, че се опитват да предадат учителите и се наложи за сетен път те да повтарят, че няма да бъде подписвано споразумение, без то да бъдесъгласувано с всеки един учител.

Имаше и покана всяко училище да изпрати свой представител на утрешните преговори с министрите.

Янка Такева каза, че няма да се подменят стачните искания по средата на стачката.
Отдалеч се виждаше плакат с надпис „Синдикати - не ни предавайте!".

Стачката продължава докато не бъдат удовлетворени исканията, каза и председателят на стчния комитет Николай Николов.
Той уточни, че топката в момента е при народните представители, защото те са хората, които ще гласуват парите за образование за следващата година.
На депутатите утре ще бъде връчена подписка в подкрепа на учителската стачка с един милион подписа.

Всички тук се готвят за утрешния втори национален митинг на учителите от 11.00 часа. От синдикатите очакват да се съберат над 50 хил. души от цялата страна, които да кажат на управляващите да не се подиграват с българските учители