Хуан КарлосКралят на Испания Хуан Карлос бе награден с почетния знак -Огърлица на Софийския университет «Св. Климент Охридски».

С това отличие през последните 60 години са награждавани само шест души, сред които е и бившият министър председател на Индия Индира Ганди.

В словото си ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев изрази преклонение пред приноса на испанската култура за световната цилвилизация.

Този университет е ключ за нарастващия интерес към изучаването на испански език в България, каза Хуан Карлос.

По думите му Св. Кирил, Св. Методий и Св. Климент Охридски са патрони на Европа и повод българите да се гордеят. Испанският език е във възход, като той е споделен от над 400 милиона души по света и нашата цел е техният брой да се увеличи, каза кралят на Испания. Той допълни, че Софийския университет «Св. Климент Охридски» е люлка за изучаването на испанския език. Искам да благодаря както на преподавателите, така и на българските власти за разпространението на испанската култура в България, подчера Хуан Карлос.

Той бе награден с почетния знак на Софийския ниверситет «Св. Климент Охридски» в присъствието на министъра на науката и образованието Владимир Атанасов, министъра на външните работи на Испания Анна Паласио и посланика на Испания у нас Лопес Хурин.