Софийският университет „Св. Климент Охридски“ вече има главен мениджър, съобщават на сайта си от висшето училище.

Новата длъжност е създадена с решение на Академичния съвет от 27 януари 2016 г. като част от мерките за подобряване на управлението на Софийския университет, обещани от проф. Анастас Герджиков при кандидатирането му за ректор.

Със заповед на ректора на университета проф. Анастас Герджиков, но след конкурс на длъжността е назначена Женина Жилева.

В конкурса за поста документи за участие са подали 37 кандидати. Първоначалният подбор е бил проведен от Boyden България – българското подразделение на международна компания за откриване и привличане на професионалисти за висши мениджърски позиции.

На комисията от ВУЗ-а са били представени документите на четирима кандидати, които отговарят на изискванията, публикувани при обявяване на конкурса. Събеседване е проведено обаче само с трима, заради отказ от участие на единия от кандидатите.

Женина Жилева е родена на 22 януари 1969 г. Има магистърска степен инженер, специалност „Автоматизация на производството“ от Техническия университет в София и магистърска степен по икономика, специалност „Икономика и управление на търговията“ от Университета за национално и световно стопанство. Завършила е професионална следдипломна квалификация по трудова и организационна психология в Софийския университет.

От октомври 2014 г. до момента е била началник отдел „Финансово-административен“ в „София Тех Парк“ АД. Била е главен секретар на Министерството на финансите в периода януари-септември 2014 г.

От юни 2012 г. до януари 2014 г. е била началник на отдел „Финансово-административен и човешки ресурси“ в „София Тех Парк“ АД. Била е последователно директор на отдел „Човешки ресурси“ и директор на отдел „Финансово-административна дейност“ в Комисията за финансов надзор в периода април 2003 г. – юни 2012 г.

От май 2001 г. до април 2003 г. е била специалист – персонално администриране, главен специалист и началник отдел в дирекция „Управление на човешките ресурси“ в „Овергаз холдинг“ АД.

Носител е на Годишната награда за утвърждаване на професията мениджър по управление на човешките ресурси на Българската асоциация за управление на човешките ресурси през 2004 г.