Нови годишни такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2019/2020 г. прие Академичният съвет на Софийския университет днес.

Промяната в годишните такси се отнася единствено за приетите през новата учебна година, а за действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2019/2020 г., няма да има промени.

Без промяна остават годишните такси на новоприети студенти, докторанти и специализанти в десет от факултетите - Историческия факултет, Медицинския факултет, Биологическия факултет, Факултета по математика и информатика, Факултета по химия и фармация, Богословския факултет, Юридическия факултет, Факултета по педагогика, Факултета по класически и нови филологии и Стопанския факултет.

Наполовина се намаляват таксите на три от специалностите във Физическия факултет - "Учител по природни науки в основна степен на образованието", "Физика и информатика" и "Физика и математика" - от 400 те стават 200 лева.

Няма промяна в таксите на докторантите и специализантите.

Таксите за кандидатстване в Софийския университет също остават непроменени - 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране. Няма промяна и в таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти.

За втора поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление "Математика", специалности "Математика" и "Статистика" в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.

Академичният съвет прие увеличение на годишната такса за обучение на студенти ОКС "бакалавър" редовно обучение, приети в специалност:

- "Туризъм" (Геолого-географски факултет) от 420 лева на 460 лева;

- "Връзки с обществеността", "Комуникационен мениджмънт", "Журналистика" и "Книгоиздаване" (Факултет по журналистика и масова комуникация) от 560 на 600 лева за редовно обучение и от 300 на 350 лева за задочно обучение;

- "Европеистика" и "Политология" (Философски факултет) от 560 на 600 лева;

- "Филология" (Факултет по славянски филологии") от 300 на 400 лева за задочно обучение;

- "Философия" (Философски факултет) съответно от 540 на 580 лева за редовно обучение и от 300 на 320 лева за задочно обучение;

- "Графичен дизайн" и "Музикални медийни технологии и тонрежисура" (Факултет за науки за образованието и изкуствата) от 730 на 780 лева.

Намаляват се годишните такси за обучение на чуждестранни студенти, докторанти и специализанти, които са граждани на страни извън Европейския съюз. Намалението важи за голяма част от специалностите във факултетите на Софийския университет.