Всеки ден водим разговори със синдикатите изте ще продължат на разумна основа, за да постигнем решение, което е поносимо за държавата, не само за бюджета, но и за финансовата стабилност, защото трябва да гарантираме 8-те милиона български граждани в техните доходи и това е задължение на българското правителство, а не само сто и петдесетте хиляди в образователната сфера.

Това каза министър-председателят Сергей Станишев в отговор на въпрос на народния представител Иван Костов във времето за парламентарния контрол, предаде БТА.

Премиерът отбеляза, че въвеждането на паричния съвет е стабилизирало страната в макроикономически план.

Това бяха ключовите предпоставки за повишаването на кредитния рейтинг и създаването на предвидима и предсказуема бизнес среда, насърчила потока на чужди инвестиции към България, заяви премиерът.

Той отбеляза, че тези предпоставки са извели България на челни позиции по приток на преки чуждестранни инвестиции в Централна и Източна Европа. Той припомни, че в периода, в който Иван Костов е бил министър-председател, инфлацията е достигнала нива от над 11 на сто на годишна база, като през ноември 2000 г. тя е била над 12 процента.

За да бъдем обективни при оценката на причините за по-високата инфлация от планираната трябва да отчитаме два основни фактора - България е отворена икономика и международната конюнктура на цените на горивата и на хранителните стоки влияят върху цените на тези стоки и в страната, каза Станишев.

По данни от Чикагската борса, цитирани от премиера, цените на зърното са с рекордни нива през последните седмици. Успешното развитие на пазарната икономика налага да се предприемат действия за развитието на икономическите регулатори и допълнително да бъдат либерализирани определени пазари, което води до съответни корекции в ценовите равнища, каза премиерът.

Според предварителни данни на НСИ, цитирани от премиера, средната работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение е нараснала със 17.4 процента и с близо 12 процента в номинално и реално изражение, спрямо аналогичния период на 2006г.

В частния сектор нарастването е с 15 процента в реално изражение. Важен фактор за повишаване на доходите и подобряване на конкурентоспособността на фирмите има последователната политика за постепенно снижаване на данъчноосигурителната тежест, каза Станишев.

Той посочи като пример 10-процентната ставка за корпоративния данък и намаляването на осигурителната тежест. Реалното запазване и повишаването на конкурентноспособността на българските фирми е един от основните приоритети на българското правителство, допълни министър- председателят.

Ние сме в етап на развитието, когато трябва да потърсим източниците на нов, много по-интензивен тип растеж, основан на нови източници, не само на традиционните, каза Станишев.

По думите му сега сме длъжни да заложим основите на следващото нарастване, за да бъде икономическият растеж в България устойчив и предсказуем.