Лидерска академия за млади директори на столични училища тръгна от Народното събрание. Това е проект, който е насочен към обучение на новоназначени директори. Заместник-председателят на НС Димитър Главчев сподели, че бил потиснат при толкова много педагози в парламента. 23 директори дават старта на академията.

Главчев настоя да се търси връзка между образование и бизнес. Това била и целта на промените в просветния закон, приет от герберите. Образованието е приоритет не само на сегашното правителство. Образованието е фундамент. То е основата, върху която се гради обществото, подчерта Димитър Главчев. По думите му парламентът поставил законодателната основа за развитие на образованието.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също застана зад каузата. Опитът, придобит в подобни академии, бил безценен.

Лидерската академия стартира преди 3 години. 120 дами са преминали обучение. Директорите на столичните училища са много добре подготвени. За пръв път през лидерската академия минават директори на столични училища. Фандъкова се похвали с много млади директори в София.

Пред вас стоят много сериозни задачи, обърна се тя към бъдещите лидери. Очакванията към вас в момента са големи, предупреди Фандъкова.

Тя смята, че само чрез инвестиции в качествено образование, можем да очакваме по-високо развитие на обществото. Връзката между образованието и бизнеса е задължителна. За квалифицираните млади хора в столицата има сериозни перспективи. Не е лесна работата в училище, призна Йорданка Фандъкова. Поне две обучения годишно организира Столична община на директори на детски градини. Общината ясно разбирала обучението на училищния състав. Резултатите не закъсняват, увери градоначалникът.

Боряна Манолова, която е основен организатор на академията за лидери, изрази надежда проектът да е успешен. Създадохме лидерската академия с голяма надежда. Пожелавам да намерите знанието, обърна се Манолова към директорите.

От своя страна председателката на просветната комисия в Народното събрание Милена Дамянова сподели, че напоследък към образователната система се отправят доста упреци. Без подкрепа за сектори няма как да се очаква образованието само да реши всички проблеми в обществото. Трябва успешно да си партнираме - бизнесът и образованието. Нямаме време за губене, категорична бе Дамянова.

Според нея целта на академията е директорите да си тръгнат по-мотивирани за каузата на образованието.

Председателят на икономическата комисия в парламента - червеният Петър Кънев, също се обърна към бъдещите лидери. Той също като Главчев се чувствал сложно, защото не само бил сред учители, но и сред лидери. Самият Кънев също е от учителско семейство.

Той се похвали, че тази година икономиката бележи добри резултати. За съжаление, когато икономиката тръгне добре, политиците разбъркват нещата, коментира червеният депутат. Ще ни изтърпите няколко месеца, докато подредим пъзела, поиска той. Предложи се за финансов министър, защото в такъв случай винаги щяло да има пари за образованието.