Работна група ще се бори за стипендии за успех за студентите във всички университети и повече финанси за висшето образование.

За това са се разбрали представители на студентите и министъра на образованието Меглена Кунева по време на среща в Министерството на образованието и науката (МОН).

Припомняме, студентите протестират срещу това, че някои специалности, като медицина например, няма да получават евростипендии. Причината е, че парите ще бъдат пренасочени към така наречените „приоритетни професионални направления”.

Срещата е продължила час и половина. На брифинг след нея Кунева я определи като много конструктивна. Вицепремиерът е категоричен, че висшето образование е на високо качествено ниво и студентите трябва да чувстват подкрепата на държавата. Всяка една специалност трябвало да бъде подкрепена.
Относно европейските стипендии, за които е недоволството на студентите, Кунева обясни, че това не са точно стипендии, а подкрепа за студентите в специалностите с недостиг.

Кунева обяви, че е постигнато съгласие за създаването на тристранна работна група за промяна в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии с цел тяхното увеличаване. В работната група ще влязат представители на Министерство на образованието, на Министерство на финансите и на Съвета на ректорите и на студентските съвети.

Кунева бе категорична, че ще се работи да бъде върната стипендията за успех и всички да имат равен достъп.
Тя уточни, че държавата дава 7600 лв. за издръжката на един студент по медицина, 1200 за студентите по право и 700 лв. за икономистите.

Задачата на работната група е да изработи промените в бюджетите на висшите училища и те да бъдат представени и защитени пред финансовото министерство. Университетите с преходен бюджетен остатък можели да дават стипендии, смята Кунева. Тя посочи за пример Медицинския университет в София, който има преходен остатък 100 млн. лева.

Въпреки изразеното задоволство от срещата и от страна на студентите, те все пак обявиха, че планираното за довечера протестно шествие ще се проведе.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев заяви, че също като студентите искат промяна във финансирането на висшето образование.

От своя страна председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова заяви, че са доволни от диалога с Кунева и заедно ще се борят за увеличаване на стипендиите от държавния бюджет. Студентите стоят зад искането си да има стипендии за успех, независимо от университета.