Със 100 000 лв. е задлъжняло към държавата столичното 148-мо Основно училище в кв. „Слатина”. Националната агенция за приходите (НАП) е подала сигнал до местната община преди месец. Огромната част от парите били за осигуровки на учителите.  

Кметът на община Слатина Наталия Стоянова, цитирана от БНТ, обясни, че дълговете са натрупани заради лошото управление на досегашния директор Стефан Дуфев и на школската счетоводителка. Тя вече била напуснала.

Стоянова е категорична, че задлъжнялостта не идва от липсата на средства, а по-скоро от липсата на добра организация на ръководството на училището.

От два дни училището е и с нов директор. Старият вече е пенсиониран, тъй като отдавна е навършил пенсионна възраст.

Стоянова уточни, че учителите няма да бъдат засегнати от липсите, тъй като те ще бъдат покрити от фонда на Столична община.

Друг проблем е, че училището е малко. Децата са около 300. Това е причината школото да получава по-малко средства по делегирания си бюджет.

Наталия Стоянова посочи, че са сезирани компетентните органи да се направи проверка за злоупотреби. Стоянова изрази надежда да няма злоупотреби, а наистина да става въпрос за лошо ръководство. Тя подчерта, че задълженията са на учебното заведение, не са на хората, които работят в него.