Мария Стоилова, преподавател в Медицинския колеж в София:
"Не поставяйте тези млади хора, когато излязат извън страната да се чувстват абсолютно неквалифицирани по отношение на дипломата, не по качества на работа. Чужди специалисти ще идват тук за високоплатена работа, а нашите с тези дипломи ще отидат и ще работят за жълти стотинки."

Студенти по рехабилитация и лаборанти протестираха сутринта пред сградата на Медицинския колеж в София, информира БиТиВи.

Те се борят за правото си да завършват като бакалаври, а не както досега със степен Специалист.

Студентите от специалност рехабилитация и от още седем дисциплини на Медицинския колеж се опасяват, че след влизането на страната ни в Европейския съюз тяхното тригодишно обучение ще бъде приравнено на двугодишно. Ето защо те искат да получат степен бакалавър.

Медицинските сестри и акушерките също учат три години, но от 22 декември тяхната специалност ще бъде акредитирана и те ще се дипломират като бакалаври. Рехабилитаторите и лаборантите смятат, че това трябва да бъде променено и за тях, така както това вече е станало в Словакия, Чехия и Румъния. След по-малко от две години тази промяна ще бъде задължителна за целия Европейския съюз.