Представителите на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) са избрали Христо Стоичков за лице на основаното от тях „Движение Орлов мост".

Това съобщават от НПСС в писмо, изпратено до медиите. От писмото става ясно, че събралите се снощи до езерото „Ариана" студенти са създали „Движение Орлов мост", чиято цел е чрез младите и политически неопетнени хора да се противопостави на статуквото в България.

На срещата е решено студентите да си изберат водач, който заедно с тях да се бори за каузата им без да има лични облаги, който не е бил в политиката и няма такива амбиции. Сред предложенията най-ярко се е откроило името на Христо Стоичков, съобщават от Националното представителство на студентските съвети. Затова те ще отидат в 11.45 часа днес в зала Арена Армеец, където Христо Стоичков ще има тренировки с детски отбори. Студентите ще му представят идеите и целите си, както и желанието им той да оглави тяхното движение и да се превърне в негов патрон.

И радикалните протестиращи се разцепиха
Още...

Студентите си поставят за цел да бъдат ядрото на обединяваща гражданска структура, която да има легитимни представители във всички институции. В противен случай гражданите ще свалят всяко следващо правителство, а това ще доведе до хаос в страната, смятат студентите.

„Вече години наред младите хора, студентите и гражданското общество биват употребявани от политиците на прехода. Не искаме това да се случи и с нас. Всички станахме свидетели как протестиращите бяха разделени, а справедливите им искания постепенно размити. Твърдо сме решени да се противопоставим на опитите гражданското общество да бъде раздробено и обезличено", заявяват от новоучреденото Движение.

Студентите се ангажират да проведат възможно най-скоро първични избори, на които гражданите да имат възможност да издигнат своите номинации за хората, които да ги представляват в управлението на държавата. В момента се изготвя онлайн платформа с техни партньори за провеждането им.

Студентите планират да организират и кръгла маса, която да представлява едно гражданско обединение. На нея ще седнат младите хора, студентите, представители на всички общности, специалисти и доказани експерти, за да намерим заедно формулата, чрез която да бъдем истински работещ коректив на управляващите.