Запазва се моделът на споделеното финансиране на висшето образование у нас, което се изразява в издръжка на студента от страна на държавата и заплатена такса от него самия. Това отсече министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пред останалите не повече от 30 депутати по време на извънредния вторнишки парламентарен контрол.

Образователният министър отбеляза, че Министерство на образованието и науката не предвижда промяна на споделения модел на финансиране, студентите засега ще продължават да заплащат такса, която се определя всяка година от страна на Министерския съвет.

Темата за висшето образование бе повдигната от народния представител от Реформаторския блок Бойка Маринова, която зададе куп въпроси на министъра, сред които: Ще се запази ли моделът на споделеното финансиране на висшето образование; ще се запази ли и т.нар. платено обучение; ще има ли разлика във финансирането на различните видове училища.

Затрупан от въпроси, министър Танев обясни, че ще отговори подробно на тях в писмен вид, но все пак заяви, че ще се направят законодателни промени в тази насока, с които да се сложи ясна финансова рамка на висшето образование у нас за в бъдеще.