Общежитията няма да минат към студентските столове. Поне засега няма да минат, защото се оказва, че е много сложно, заяви образователният министър Сергей Игнатов преди дискусията за укрепване на висшето образование в България.

Висшето ни образование - количество без качество
Още...

Той беше категоричен, че в България няма Студентски град.
„Няма студентски град. В резултат на реституцията Студентски град няма, има територия, на която има 50 сгради, които са студентски общежития, има още 30 жилищни сгради и какво ли още не, построено между общежитията", посочи просветният министър.

Тъй като ВУЗ-овете са автономни, единственото, което държавата може да изисква от тях, е да се засили контролът в общежитията, обясни той. Но илюзията, че има Студентски град просто искам да я изчистя в съзнанието на хората, категоричен бе министърът на образованието.

За да илюстрира какво е причинила реституцията в Студентски град, просветният министър коментира: Това е все едно овчарите преди векове да са си поискали, пасищата върху които са построени Оксфорд и Кембридж. Естествено, че няма да има Оксфорд, няма да има Кембридж, ей това се случи при нас, подчерта той.

От думите на Игнатов стана ясно още, че е помолил колегата си Симеон Дянков да прати данъчни проверки в общините, за които се появиха данни, че източват средства от министерството по образователни програми. Министър Игнатов беше категоричен, че всички злоупотребили кметове ще понесат отговорност.

Той заяви, че училищната мрежа у нас се оптимизира с темповете от 2008 г., като целта е нито един учител да не остане без работа. Министерството предвижда целодневната организация на учебния процес да стане до 7 клас. Тези учители, които напускат работа поради закриване на училища, ще бъдат привлечени за тази дейност.