Националното представителство на студентските съвети в България настоява студентите да преминат към присъствена форма на обучение от февруари. Оттам са убедени, че това може да се осъществи по безопасен начин със зелени сертификати и с тестване на студентите, както това се прави в училищата, предаде националното радио.

Искането за възстановяване на присъствения учебен процес във висшите учебни заведения ще бъде изпратено до министрите Николай Денков и Асена Сербезова след празниците. Причината за него е, че към момента само няколко университета са се приспособили към зелените сертификати, обяви в интервю за "Хоризонт" председателят на Студентските съвети Даниел Парушев.

"Медицинският университет, Нов Български, Художествената академия, Минно-геоложкият университет си закупиха тестове, имат пунктове, където могат да си направят колегите тестове. За всички други висши училища това не е направено", каза той.

Връщането на студентите в аудиториите може да се осъществи и с тестване по примера на тестването на учениците.

"Може да се направи една добра организация при предоставяне на тестове от Министерството на здравеопазването, тук да има една добра комуникация с Министерството на финансите и също така заповедта така да бъде променена, за да се даде възможност не само на ректорите да решават, защото са автономни, а да се даде възможност всички да се върнат в една присъствена форма чрез сертификати. Има ли желание, има и начин. Въпросът е тук самите ректори да разберат, че ние искаме присъствена форма на обучение", допълни Парушев.

Университетите искат 142 млн. лв. за догодина и покриване на дълговете за ток и парно

Университетите искат 142 млн. лв. за догодина и покриване на дълговете за ток и парно

Настояват възнаграждението за асистент да е 150% от средната работна заплата