Съветът на ректорите на висшите училища и Синдикат "Висше образование и наука" искат 142.6 млн. лв. допълнително в бюджета за висше образование в държавния бюджет за догодина. Сумата обяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на брифинг след среща на Управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища и синдиката с председател Лиляна Вълчева.

43 млн. лв. по перото са записани в бюджета на кабинета за 2022 г, което е 1/3 от това, което искат висшите училища. Основните искания са четири, три от тях са с разчетени средства, четвъртото - не.

На първо място се настоява за увеличение на средствата за висше образование и обвързване с БВП - да е не по-малко от 1%.

На второ място - субсидията за издръжка на обучението е необходимо да се спазва Националното споразумение от ноември 2022 г. и да бъде увеличена със 71 млн. лв. Това ще позволи да се постигне актуализиране на средната месечна работна заплата за асистент, която трябва да се обвърже с работната и да е 150% от нея. Ако заплатата за асистент е увеличена, следва да се увеличат и заплатите на доценти и професори, поясни ректорът Герджиков.

Дават 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Дават 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Държавата и висшите училища били в пълен синхрон

Иска се актуализиране на възнагражденията на непреподавателския състав - особено за служителите на длъжности с висше образование, което миналата година не се е случило. Съответното заплащане е 1643 лв. и ако не се доближи, винаги ще има изтичане от висшите училища към държавната администрация.

Иска се още увеличаване на коефициентите за издръжка на обучението, свързано с изкуство. Увеличението на средства за научна и художествена дейност трябва да са 10% от субсидията за издръжка, а това не се спазва, разликата е в 6-7 пъти и затова трябва да се изпълни законът - нужната за това сума е в размер на 47 млн. лв., аргументира се ректорът. В тази връзка да се актуализират и стипендиите на докторанти и студенти, която да е не по-малко от 1000 лв. за първите и 15% за вторите, двете общо на стойност - 24.6 млн. лв.

Настоява се още за допълнителни средства по националните програми за компенсиране на разходи за парно и други дейности. Положението е много сериозно, в големи университети като СУ средствата за ел. енергия са 1 млн. лв. В тази връзка се иска компенсиране на средствата за всички висши училища, за да не търсят университетите разликата, от което ще последва или намаляване на заплати, или да се увеличат таксите, посочи Анастас Герджиков.

Средната преподавателска заплата във ВУЗ е под 1000 лева

Средната преподавателска заплата във ВУЗ е под 1000 лева

Расте броят на наетите във висшите училища

От своя страна доц. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат към КНСБ, посочи, че 80% е делът на заплатите в разходите в системата. Искаме компонентата да се увеличи два пъти и да се обърне внимание на човешкия капитал в системата, посочи тя и даде пример с това, че асистентите са се увеличили след вдигане на заплатата и се е подмладил съставът. Категорично ще настояваме в образованието да няма разделение на доходите и да е 120-125% от средната работна заплата, на младите преподаватели - със 150% от средната работна заплата. Ако не се случи, ще се сблъскаме с протести, системата вече е придобила своите права, да се определя най-малката заплата на асистент и няма да отстъпим от това, обяви Вълчева. По думите й са внесени два анекса към служебния министър, сега вече редовен министър, затова ще се настоява, тъй като заплатата на асистент вече е факт, да няма отстъпление и да има градация в системата на образование. Вълчева разкри, че министър Денков е одобрил няколко неща на проведени срещи - увеличение на парите за наука, увеличение на заплатите във висшето образование. Водени са разговори и със студентите.

Първо ще се търси диалогът, но ако не се случат нещата, другото е протести, каза тя. От думите на ректора на СУ Анастас Герджиков обаче стана ясно, че те нямат намерение да участват в протестите, ако се стигне до такива. Работата на синдикатите е да се борят, ние сме убедени, че разумно ще се разберем, каза той.

3-4 г. заплатите на университетите не са актуализирани и се получи разлика от няколкостотин лева, заплатите на асистентите не може да са по-ниски отколкото в училищното образование, посочи още той. За увеличение на стипендиите на докторантите били необходими 16.2 млн.лв., а актуализацията да е с 15%, защото инфлацията е повече от обичайната.