За кандидатстудентската кампания в Софийския университет „Св. Климент Охридски" документи са подали 12 864 души, кандидатстващи за 5112 места в 88 специалности.

Това съобщи началникът на учебния отдел на Университета Георги Гешев.

Най-много кандидати ще се явят на изпита по история - 3270. Вторият по масовост изпит е по български език и литература, за който желание за участие са заявили 2929 души, следван от първия изпит по математика - 2686 души и този по английски език - 2548 души.
Четирима от кандидат-студентите са заявили желание да се явят на 7 изпита, 16 от подалите документи ще държат по 6 изпита.

Най желаните специалности са право, публична администрация и компютърни науки. Най-много са кандидатите за бъдещи юристи - 1320.За новооткрития Медицински факултет документи са подали 559 души.

Таксите за педагогическите специалности през учебната 2007/2008 г. ще са 222 лева годишно. За стопанските, социалните и правните науки - 356 лева. За математическите, природните и техническите специалности - 511 лева.

Една от причините за спада в броя на кандидатстващите според ръководството на Университета е демографският срив - през тази година завършилите средно образование са около 70 хиляди, докато в предходните години те бяха по 80 хиляди. Провеждането на предварителни кандидтатстудентски изпити също оказва своето влияние.      

„Не мога да коментирам доколко въвеждането на тестове на кандидатстудентските изпити в други висши училища може да предизвика отлив на кандидати при нас. Едва ли кандидатите ни са отишли в Икономическия университет, например, защото там се кандидатства само за определен кръг от специалности, при нас специалностите са 88." - заяви заместник-ректорът по учебната дейност професор Димитър Гюров.

Според него далеч не е сигурно, че тестовете гарантират по-висока успеваемост на кандидатите, но дори да е така те ще трябва да избират „между по-лесното и по-доброто", тъй като обучението в Софийския университет е с доказано качество.

Професор Гюров допълни, че най-старото ни висше училище няма да пожертва качеството на подбора заради масовостта при кандидатстването. Всеки от факултетите на СУ е свободен до определя форматна на изпитите. Във факултета по славянски филологии е обсъждана тестовата форма, но е надделяло мнението изпитът да се проведе по традиционния начин.  

Тестът може да бъде обективен измерител на знанията в определени граници, но не отчита умението да се конструира текст, да се защити определена теза, да се излагат аргументи в логическа последователност, категорични са от висшето училище. Затова, дори да бъде въведен тестът, той едва ли ще бъде единствената изпитна задача за бъдещите филолози.   

Академичното ръководство няма да избързва с приемането на матурите като вход за висшето училище.

„Не сме против матурите Но те трябва да бъдат обективен и надежден инструмент, който да оценява готовността за обучение във висше училище." - категоричен е професор Гюров.

Според него едва след като „прохождащите" през идната година зрелостни изпити бъдат прецизирани и докажат своята надеждност, Софийският университет може да ги признае като вход за висшето образование.  

За да улесни кандидат-студентите, Университетът им дава възможност да ползват общежитията на висшето училище по време на изпитната, като заплащането е 7.40 лева на легло за вечер.