Софийският университет е единственият български университет в първите 1000 в световните класации. Това означава, че СУ е в първите 4% на световните университети, а в някои направления - в първите 2%. Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков по повод патронния празник на Алма матер.

По негови думи през последните 4 години университетът е получил нова институционална акредитация с оценка 9.61 и продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в Националната рейтингова система на висшите училища.

1280 незаети места обяви Софийският университет

1280 незаети места обяви Софийският университет

800 от тях са субсидирани от държавата

Снимка 454337

Източник: БГНЕС

В речта си проф. Герджиков изтъкна, че Софийският университет предлага образование в 119 специалности в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" след средно образование и в над 400 магистърски програми.

Броят на новоприетите студенти през последните години се запазва независимо от ежегодните сензации за незаети места, подчерта още той, допълвайки, че в момента общият брой на студентите е над 20 600, като 1115 от тях са чуждестранни студенти.

Снимка 454338

Източник: БГНЕС

По думи на Герджиков Алма матер запазва мястото си на национален лидер в областта на докторантското обучение, тъй като в него подготвят своите дизертационни трудове близо една трета от всички докторанти в страната. Освен това ВУЗ-ът запазва позициите си в световните рейтингови класации на университетите.

По случай празника преди тържествената церемония бяха поднесени и цветя пред паметника на покровителя на университета.