Софийският университет „Св. Климент Охридски" е единственото българско висше учебно заведение, намерило място в престижната класация QS World University Rankings за най-добрите университети в света.

В настоящото издание на класацията за 2012/13 г. за 700-те най-добри висши училища СУ е поставен на позиция 600+ заедно с още 99 университети.

„Въпреки ниските държавни инвестиции във висшето образование Софийският университет „Св. Климент Охридски" държи своята миналогодишна позиция в класацията, с което още веднъж доказва своята репутация в преподаването и научните изследвания", се казва в прессъобщението до медиите, изпратено от авторите на международната класация.

Един от критериите при класиране на университетите е броят на чуждестранните студенти в тях. В Софийския университет има 1640 чуждестранни студенти от 55 държави, а чуждестранните докторанти са 101.

СУ „Св. Климент Охридски" губи най-много точки и съответно шанса да се придвижи на по-челни позиции в класацията, заради критерия „мнение на работодателите за качеството на завършилите студенти". Авторите на изследването са получили обратна връзка главно от работодатели от развитите държави.

В класацията, която се прави вече девета поредна година, под номер едно за първи път се нарежда Техническият институт в Масачузетс. След него е университетът „Кембридж". Третото място е за „Харвард", който държеше върха в продължение на 5 години (от 2004 до 2009 г.). На следващите позиции са Лондонският университетски колеж, Оксфордският университет, Имперският колеж в Лондон, Йейлският университет, Чикагският университет, Принстънският и Калифорнийският технически институт.

"Възходът на Техническия институт на Масачузетс съвпада с глобалната промяна в акцента към науката и технологиите", изтъкна председателят на научните изследвания на QS Бен Соутър. Девет от десетте най-добри университета с технологична насоченост в света са подобрили позициите си в общата класация на QS.