Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски" застава зад искането за 100-процентно увеличение на субсидията за един студент, издигнато от ректорите на 14-те най-големи държавни висши училища в България.

Това стана ясно след днешното заседание на Общото събрание на преподавателите, студентите и служителите в Алма матер.

Най-старото ни висше училище подкрепя искането на ректорите за 100-процентно изплащане на бюджета на висшите училища за 2007 година и настоява държавата да изпълни законовите си ангажименти при формиране на бюджета на държавните висши училища за 2008 г.

Софийският университет застава зад идеята за затваряне на висшите училища, в случай че до края на октомври държавните университети не получат авторитетна гаранция за изпълнение на финансовите искания на академичната общност. Причината за подобна крайна мярка е че при сегашното състояние на бюджетите си те са поставени в невъзможност да изпълняват качествено дейността си.

Общото събрание на Университета настоява и за създаване на социални програми и фондове за развитие на студентите и младите учени във висшите училища.

Припомняме, днес ректорът на Алма матер проф. Боян Биолчев заяви, че висшето образование е доведено до предизвестен колапс.

"След като в отчета на държавата в дейността за последните две години изобщо не фигурира образование, това е поредното доказателство за това какъв приоритет е образованието." коментира проф. Биолчев.