В новия рецептурник за хранене в детските градини включват и храни като киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле.
Той ще бъде одобрен в началото на 2018 година, съобщи пред БНР Иванка Харбалиева, директор на целодневна детска градина.

С промените ще въведат и по-голям грамаж на порциите за по-големите деца. В същото време намаляват количествата на солта и захарта. Новите рецепти, по които ще се приготвя храната за децата в детските заведения, ще изключат пържените храни и колбасите, за които и сега има забрана да бъдат използвани като основна храна.

Според Харбалиева, въвеждането на т. нар "суперхрани" е мода и желание да покажем нещо по-различно. Диетолозите препоръчват хората да консумират плодове и зеленчуци, които традиционно растат в региона. За нея сред българските суперхрани са например тиквата и хлябът от лимец, както и хлябът със семена от слънчоглед, тиква и орех.

Агресия, интернет и лошо хранене застрашават децата ни

Агресия, интернет и лошо хранене застрашават децата ни

Парите за здравеопазване са малко и не се изразходват рационално

За психолога към асоциация "Родители" Яна Алексиева важно е качеството на храната, а не дали в менюто ще има суперхрани.

Всяка нова тенденция първо е модерна преди да стане нещо по-традиционно. Аз не виждам проблеми, не виждам нужда да се противопоставяме, ако в част от менюто на децата е включено нещо от тези храни, защото те са вкусни. Вече доста родители много преди детската градина захранват децата си с някои от тези продукти, вярват в тях. Очевидно, за да се говори толкова за тях, все пак зад тях стоят доказателства, смята Алексиева.