Това не е старопиталище. С тези думи образователният министър Тодор Танев защити пред медиите лансираната си идея за университет „трета възраст".

Пред депутатите от образователната комисия на парламента Танев определи виждането си като „идея, нищо повече". Друг въпрос е какво е разстоянието между нея и изпълняването й - това не го знам, отказа да планира дългосрочно той пред народните избраници.

По-рано пред медиите просветният министър гарантира, че това е съвсем сериозно висше училище или колеж, в което и младите ще имат възможност в собствените си дисциплини да получават кредити - например историците могат да записват семейни, местни истории, а психолозите може да изучават поведението на възрастни в групи.

Населението ни застарява, идва геронтологията - ако това стане учебна специалност, ще набъбне броят на младите там. Възрастните са по-голямата част от населението, за тях не се развива наука и тук има голяма нужда - това е един от основните аргументи на Танев в полза на бъдещия ВУЗ.

Министърът все пак гарантира, че нито една държавна стотинка и нито час работа на структурите по традиционно образование няма да са ангажирани с изпълнението на тази идея.
Танев предвижда, че висшето училище за хора в категорията 50+ вероятно ще тръгне като общинска или частна инициатива, тъй като МОН няма пари да го прави, но, ако тръгне като инициатива, то след няколко години ведомството би могло да се включи.

За Танев нуждата за такъв тип ВУЗ идва от това, че възрастните имат конституционното право да се обучават.
На въпроса на News.bg как точно това им право е нарушено, след като всеки гражданин има право да се обучава в родните ВУЗ-ове, независимо от годините си, просветният министър обяви, че хората над 50 години имат специфични нужди. Те трябва да бъдат изследвани и на тяхна база да им се предложи специфично образование.
Танев отказа да коментира дали е проведено предварително проучване, което да покаже дали в целевата група изобщо има интерес към идеята. Четете блоговете от вчера и ще видите, че има много голям интерес, уповава се на интернет отзивите Танев.

По негови сметки парите за висшето училище могат да дойдат от социалноотговорния бизнес, както и от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен въпрос".

Запитан кога и под каква форма ще заработи идеята, Танев заяви, че по-скоро я вижда като колеж, а не ВУЗ, след което коментира уклончиво: Ще почне след година-две, три.

В защита на идеята си министърът даде и чуждестранен пример: Англичаните две-три години тъпчат тревата в парковете и като се види по кои диагонали минават, там се слага паважа и повече никой не ходи по тревата. Искам да видя хората сами какво ще поискат от тази идея.