Според новия закон за образованието 8-ми масов клас няма да съществува. Това обяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Той обясни, че за оценките след 4-ти и 7-ми клас ще бъде въведена нова точка система за оценяване. Тя ще бъде само за изпитите при завършване. През останалото време от годината оценяването ще си е текущо със стандартни оценки, макар че са възможни различни варианти, посочи Стаматов.

В момента една част от завършващите 7-ми клас ученици имат добри оценки на изпитите, а други показват ниски резултати. Съгласно сегашния закон всички ученици продължават, ако преминат успешно изпитите.

Получилите двойки могат да продължат в своето училище в общообразователен 8-ми клас, а след това – в професионална гимназия. Според новия закон обаче възможността за масовия 8-ми клас не съществувала, коментира зам.-министърът. 

По думите му реалността е показала, че ако тези ученици бъдат отстранени, те няма да бъдат образовани по-нататък. Според новия закон, учениците с 0 точки, ще могат да продължат да учат, но не в добро училище, за разлика от връстниците им с повече точки.

По мнението на Стаматов всички искаме децата да бъдат максимално грамотни, но има деца, които не желаят и не могат да учат, имат социален проблем. Нас ни задължава като общество да ги подкрепяме постоянно, подчерта заместникът на Кунева.

Той обясни, че новата точкова система ще гарантира, че по-малко деца ще отпадат от училище. „Не бива да неглижираме момента, че ако един ученик не е много грамотен, но все пак е в училище, той научава нещо във всеки един момент”, коментира Диян Стаматов.

Той допълни, че тази година учениците ще имат 5 ваканции, но продължителността на дните няма да е по-голяма от предходните години.

Относно пенсионираните служители в системата, той заяви, че не вижда място за недоволство, защото не са преждевременно пенсионирани, а са достигнали пенсионна възраст. На мястото им трябва да дойдат млади хора, с нов начин на мислене, което да доведе до промяна в системата на образование. Тази седмица започват конкурсите за директори - 500 кандидати се явяват за 150 позиции, стана ясно още от думите на Диян Стаматов.