Все още няма яснота какъв ще е бюджетът за образование за следващата година.

Министърът на образованието Тодор Танев коментира, че на практика не е възможно да има отстъпване от позицията за повишаване на учителското заплащане. А и не може, според него, тези заплати първо да се повишат, а след това да се намалят, съобщи БНР.

Припомняме, 20 милиона лева допълнителни средства бяха договорени миналия месец към бюджета за образование. Финансирането ще бъде разпределено за увеличение на заплащането на работещите в сферата на образованието.
В последствие стана ясно обаче, че 20-те милиона лева са еднократна сума, която ще бъде отпусната към бюджета за тази година и траншът няма да доведе автоматично до повишение на заплатите за следващата.

Според министър Тодор Танев заплатите на учителите просто не могат да останат на това ниво: „Нямам къде да отстъпя."
Въпреки това той не потвърди твърда позиция, че повишение дълготрайно ще има.

Днес Тодор Танев откри третото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов започна консултациите за Бюджет 2016 г., като тогава открои като приоритетни инфраструктурата и образованието. Горанов вече обеща повишение на учителските заплати.

От Реформаторския блок са поставили десет точки, основни за постигане на политическо съгласие по бюджета. Една от тях е 10% ръст в бюджета за образование. Или 300 млн. лева допълнително в сравнение с бюджета за тази година.

По темата за евентуалните промени в програмата по литература, министър Танев заяви, че няма да допусне автори като Ботев и Вазов да бъдат още съкратени. Дори напротив смята да иска увеличаване на часовете за тяхното изучаване.

Лично аз и като разбиране, и като гражданин, и като баща, и като университетски преподавател, и като българин ще кажа, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото те не са просто литературни автори, какъвто е Балзак, а са градители на българската националност, на националния ни дух. Те са по-специални. Ще поискам, като дойде време да се разглеждат, да се разширят часовете специално за тези, които имат изключителна важност за нашата нация. Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката. Не мога такова нещо да подпиша", заяви министърът.