Заместник министърът по образованието с ресор "висше образование" проф. Николай Денков подаде оставка и тя е приета от министър-председателя Бойко Борисов. В заявлението си за напускане проф. Денков посочва като мотив съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа й, съобщиха от Министерския съвет.

Заместник-министър Денков беше част от три последователни кабинета в МОН, което осигури необходимата приемственост за реализацията на промени в поверените му ресори- висше образование и европейски структурни фондове.

Цялата документация за получаване на акредитация на управляващия орган на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е готова и премина успешен преглед от акредитиращия орган (ОСЕС).

В етап на оценка или в краен етап на подготовка са важните проекти за рейтинговата система на висшите училища, за квалификация на учителите и за извънкласни дейности на учениците. Вече започналите, както и подготвените за започване през 2016 г. проекти ще подпомогнат 446 750 ученици, 9300 деца в детските градини, 21 500 учители и преподаватели във висши училища, 68 700 студенти и 750 млади учени и водещи изследователи.

В молбата си до премиера проф. Денков отбелязва получената подкрепа и добра координация с двамата ресорни вицепремиери и ръководството на Комисията по образование и наука в Народното събрание.

Искрено са надявам, че усилията на екипа, който оглавявате като премиер, ще доведе до реализация на така необходимите за България реформи. Доколкото е във възможностите ми ще помагам на тези усилия дори и извън състава на правителството“, пише в молбата си до министър-председателя проф. Денков.

Малко по-късно образователният министър Меглена Кунева заяви пред журналисти своето виждане за екипа си.

Искам да има професионално управление на оперативната програма. Това заяви по-късно образователният министър Меглена Кунева във връзка с оставката.

Кунева разясни, че професионално управление означава не просто "чудесен академичен опит", а опит в управлението на средствата и проектите.
"Знам какви са изискванията на комисията и колко стриктно се следи всичко да бъде направено както трябва", подчерта просветният министър.

Това е работа, която не можеш да вършиш заедно с нещо друго. За пример тя даде министерството на труда и социалната политика, където министърът, по думите й, не е специалист по социална политика, но е най-добрият специалист по отношение на управлението на програмата.

По отношение на науката и висшето образование Кунева заяви, че нямат никакви различия с целия екип, но това също е работа, на която трябва да се посветиш.