Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане проекти, на учебни програми по хореография за всички класове. Това съобщи днес заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, пред представители на Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография в България (АУПРИХ).

Гайдарова припомни и новите правила за прием в първи клас в общинските училища в София. Адресната регистрация няма да бъде водещ критерий за приема в 70% от паралелките в училищата с разширено изучаване на музика, хореография и изобразително изкуство. За тях ще се прилагат критерии, одобрени от педагогическия съвет на училището.

Програмите по хореография, са разработени в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който хореографията става самостоятелен учебен предмет.

Учениците, които са приети и се обучават по отменения Закон в профил "Изкуства-хореография" ще завършат обучението си по досегашните учебни планове.

Зам.-министър Гайдарова призовава преподавателите, да изпратят бележките си по предложените учебни програми до 31 март 2017 г.

Сдружението на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика (СУПРИМ) и Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография в България са внесли в МОН и в Министерството на културата предложение за признаването на две нови професии: "Сценичен фолклорен изпълнител", специалност "Танцово фолклорно наследство" с трета степен на професионална квалификация и "Специалист, танцово изкуство", специалност "Танцово фолклорно наследство" с четвърта степен на професионална квалификация в направление "Музикални и сценични изкуства".

МОН обаче не може да придвижи това предложение към Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО).

Такова право имат само национално представителна работодателска организация или ресорно отраслово министерство, в случая с изкуствата - Министерството на културата. Това е записано в Закона за професионалното образование и обучение, стана ясно на срещата.